Battenberg tårta i gult och blått.
Publicerat 02/06/2023
Battenberg tårta i gult och blått.
Blått marsipanlock
Smarties
Ingredienser
Scale
Kakan:
- 125 g smör
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl mandelmjöl
- 2,5 dl glutenfri mjölmix
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- rivet skal från en citron
- gul & blå hushållsfärg
Smörkräm:
- 75 g smör
- 2 dl florsocker
Recept
- Smält smöret och låt det svalna. Smöra och bröa två brödformar med glutenfritt ströbröd (eller grädda en i taget).
- Vispa ägg och socker luftigt, vispa i minst 5 min till en tjock konsistens.
- Blanda mjölmix, mandelmjöl, bakpulver, vaniljsocker i en egen skål. Vänd ner blandningen i äggsmeten, vänd runt försiktigt utan att vispa tills allt blandats.
- Tillsätt det smälta smöret och rivet citronskal, vänd runt utan att vispa.
- Häll upp hälften av smeten i en bunke. Färga den ena smeten blå och den andra gul.
- Fyll upp smeten i varsin form – eller grädda en i taget – var färg för sig. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 20 min tills kakan stannat.
- Låt bottnarna svalna helt. Dela varje botten i tre bitar, skär längs med kakan uppifrån och ned.
- Vispa ihop smör och florsocker till smörkrämen, vispa i ett par minuter tills krämen blivit vitare.
- Montera kakan genom att lägga tre bitar av botten på ett fat, bred på smörkräm på sidorna av varje bit och tryck ihop dom. Bred på smörkräm ovanpå och lägg dit resterande tre bitar – glöm inte att ha på smörkräm mellan bitarna. Det gör inget om bitarna skulle gå sönder det går bra att “limma” dit dom, inget som märks i kakan.
- Fördela resten av smörkrämen runt om hela kakan. Lägg på marsipanlocket och jämna till kanterna.
- Skär av ändbitarna med en vass kniv så att det fina mönstret syns.
- Dekorera och servera! Håller sig 3-4 dagar i kylskåp.
Bli kund
De bästa varorna till bra priser
Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.
Läs mer