Solrosbröd utan gluten
Publicerat 16/06/2022
Det här behöver du till 16 bröd
5 dl mjölk
2 msk psylliumfröskal
25 g jäst
1 ½ tsk salt
1 tsk av varedra av stött anis och fänkål
2 msk mild olivolja eller rapsolja
1 dl rostade solrosfrön
Ca 7 dl glutenfritt mjölmix (450 g) ingrediensfört.
Pensling
1 ägg lätt uppvispat
½ dl solrosfrön
Gör så här:
Värm mjölken fingervarm. Häll den i en bunke med psyllium och blanda väl. Låt stå i 10 minuter för att svälla.
2 Tillsätt jästen och blanda om tills den är helt löst.
3 Tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl och täck bunken med bakduk. Låt jäsa och svälla i 30 minuter.
4 Själp upp degen på mjölad bänk och knåda samman degen helt lätt. Forma en jämntjock rulle och dela den i ca 16 bitar.
5 Forma bitarna till släta bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med plastfilm och bakduk. Låt jäsa i ca 45 minuter.
6 Värm under tiden ugnen till 225 C
7 Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på solrosfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt bröden svalna under bakduk.
Det är lite annorlunda att baka med glutenfritt mjöl. Eftersom det är gluten som vid knådning gör en deg seg behöver man bara blanda degen ordentligt.
Genom att tillsätta psylliumfröskal, som tar åt sig vätska, blir degen lite seg och mer lättarbetad. Phyllium gör också att brödet håller sig saftigare. Glutenfri deg torkar lättare än vanlig deg, därför bör den jäsa under till exempel plastfilm.
Bli kund
De bästa varorna till bra priser
Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.
Läs mer