Engelsk fruktkaka.
Publicerat 22/11/2023
1/2 kg smör
5 ägg
7,5 dl vetemjöl
5 dl socker
1 1/2 dl rött vin
250 gram russin
3/4 dl flisad mandel
1/2 msk smör
smör och vetemjöl till formen
Blanda russin med vinet och låt dra minst 3-4 timmar eller över natten. Du kan byta ut en del av russinen mot annan torkad frukt. (aprikoser). Hälften av vinet kan också bytas ut mot portvin.
Rosta mandeln i en halv matsked smör i en stekpanna på låg värme. Mandels ska bli gyllenbrun men får inte brännas vid.
Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Även smöret ska vispas/röras riktigt pösigt. Rör sedan i omgångar ned äggblandningen och vetemjölet i smöret och slutligen frukt och mandel. Den fasta smeten klickar du ner i en väl smörad och mjölad form. Grädda i 175° i minst 90 minuter. Kontrollera med en tandpetare så att kakan är torr i mitten.
Denna kaka ska ligga till sig ett par dagar innan man skär upp den och den håller sig tydligen i flera månader.
Bli kund
De bästa varorna till bra priser
Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.
Läs mer