Alla hjärtans smörgåstårta.

Ingredienser

Bröd
25 g jäst [0,5 förp]
2 dl vatten, 37°
1 msk flytande margarin
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
5-6 dl vetemjöl
 
           Tårtfyllning:
bordsmargarin
100 g kallrökt lax, i bit
250 g räkor med skal
2 ägg, hårdkokta
2 dl crème fraîche
2 dl majonnäs
0,5 dl chilisås
30 g röd stenbitsrom [0,5 burk]
0,5 dl dill, finklippt
1 msk rödlök, finhackad
svartpeppar
 
            Till dekoration:
0,5 gurka
1 kruka gröna salladsblad
0,5 citron
150 g kallrökt lax, i skivor
30 g röd stenbitsrom
30 g svart stenbitsrom
dillkvist
1 dl persilja, finhackad

Gör så här

Bröd: Smula jästen och lös upp den i vattnet. Rör ner margarin, socker, salt och så mycket mjöl att det blir en fin blank deg. Täck och låt jäsa i 30 minuter. Slå upp degen och arbeta igenom den. Platta ut till en tjock kaka och lägg i väl smord form, 25-27 cm. Nagga med gaffel och jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 200°. När degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med fingret är den färdigjäst. Grädda 25-30 minuter längst ner i ugnen. Låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna helt innan du gör tårtan.

Skär laxen i bit i tunna strimlor. Skala och hacka räkorna ganska grovt. Hacka äggen och blanda med lax, räkor, crème fraiche, majonnäs och chilisås. Hacka rödlöken fint. Rör i röd rom, dill, lök och svartpeppar.

Skär brödet i form av ett hjärta. Dela brödet i tre och bre margarin på samtliga bottnar. Bre ett tjockt lager fyllning på den undre botten, aningen mindre på nästa och resten på den översta botten. Tryck ihop försiktigt och stryk bort eventuellt överflöd runt tårtans kant. Svep tårtan i plast och ställ i kyl i 2 timmar. Tårtan kan stå över natten.

Hacka persiljan fint. Skär gurkan i skivor och halvera dem. Skiva citronen. Lägg sallatsbladen som en bädd på ett serveringsfat. Placera tårtan ovanpå och lägg citron- och gurkskivor runt om. Lägg den skivade laxen på tårtan, lägg på räkorna och klicka på rommen. Toppa med klickar av majonnäs. Klappa in kanten med persilja.

Publicerat 07/02/2024

Ingredienser

Bröd
25 g jäst [0,5 förp]
2 dl vatten, 37°
1 msk flytande margarin
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
5-6 dl vetemjöl
 
           Tårtfyllning:
bordsmargarin
100 g kallrökt lax, i bit
250 g räkor med skal
2 ägg, hårdkokta
2 dl crème fraîche
2 dl majonnäs
0,5 dl chilisås
30 g röd stenbitsrom [0,5 burk]
0,5 dl dill, finklippt
1 msk rödlök, finhackad
svartpeppar
 
            Till dekoration:
0,5 gurka
1 kruka gröna salladsblad
0,5 citron
150 g kallrökt lax, i skivor
30 g röd stenbitsrom
30 g svart stenbitsrom
dillkvist
1 dl persilja, finhackad

Gör så här

Bröd: Smula jästen och lös upp den i vattnet. Rör ner margarin, socker, salt och så mycket mjöl att det blir en fin blank deg. Täck och låt jäsa i 30 minuter. Slå upp degen och arbeta igenom den. Platta ut till en tjock kaka och lägg i väl smord form, 25-27 cm. Nagga med gaffel och jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 200°. När degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med fingret är den färdigjäst. Grädda 25-30 minuter längst ner i ugnen. Låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna helt innan du gör tårtan.

Skär laxen i bit i tunna strimlor. Skala och hacka räkorna ganska grovt. Hacka äggen och blanda med lax, räkor, crème fraiche, majonnäs och chilisås. Hacka rödlöken fint. Rör i röd rom, dill, lök och svartpeppar.

Skär brödet i form av ett hjärta. Dela brödet i tre och bre margarin på samtliga bottnar. Bre ett tjockt lager fyllning på den undre botten, aningen mindre på nästa och resten på den översta botten. Tryck ihop försiktigt och stryk bort eventuellt överflöd runt tårtans kant. Svep tårtan i plast och ställ i kyl i 2 timmar. Tårtan kan stå över natten.

Hacka persiljan fint. Skär gurkan i skivor och halvera dem. Skiva citronen. Lägg sallatsbladen som en bädd på ett serveringsfat. Placera tårtan ovanpå och lägg citron- och gurkskivor runt om. Lägg den skivade laxen på tårtan, lägg på räkorna och klicka på rommen. Toppa med klickar av majonnäs. Klappa in kanten med persilja.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer