Kardemummabullar.
Publicerat 08/05/2024
Ingredienser till 40 bullar.
50 gram jäst för ljusa degar |
5 dl mjölk, standard |
150 gram smör, rumsvarmt |
0,5 tsk salt |
1 dl strösocker |
1,4 liter vetemjöl |
3 tsk stött kardemumma |
Fyllning: 2 msk stött kardemumma |
150 g smör |
1 dl strösocker |
Garnering: 1 ägg till pensling |
1 msk stött kardemumma |
1 dl socker |
Tillagning
- Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
- Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
- Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
- Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
- Tillsätt socker, smör, salt och mjöl (spar 0,5 dl mjöl till utbakning).
- Stöt all kardemumma och tillsätt angiven mängd till degen.
- Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
- Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
- Blanda socker till fyllning och garnering med resten av kardemumman i en skål.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
- Dela degen i fyra delar.
- Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
- Bred på en fjärdedel av smöret samt strö över några msk kardemummasocker på vardera rektangel efterhand.
- Skär eller sporra ut 10 remsor ca 1-2 cm breda och vrid runt dem runt tummen till stora snurror likt nystan.
- Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
- Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla snurrorna med uppvispat ägg samt strö över resten av kardemummasockret.
- Baka kardemummabullarna en plåt i taget i mitten av ugnen i 6-10 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Bli kund
De bästa varorna till bra priser
Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.
Läs mer