Matjestårta
Publicerat 14/06/2024
16 bitar
Ingredienser
200 g kavring, ca 8 skivor
75 g smör
½ tsk salt
½ tsk peppar
Fyllning
3 gelatinblad
200 g matjessillfiléer + spad, tänk på att spadet antingen kan vara sött eller salt
1 rödlök
3 dl gräddfil
½ dl kalles kaviar
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad dill
nymalen svartpeppar
Garnering
valfri garnering, t ex skivade rädisor, gräslök, dill, citron eller hackat ägg
Gör så här
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Botten: Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kavringen, salt och peppar. Tryck ut smeten i en springform med avtagbar botten, ca 25 cm i diameter. Sätt kallt i kyl.
3. Fyllning: Ta upp sillen ur spadet men spara spadet för smaksättning senare. Skär sillen i små bitar. Hacka löken fint.
4. Rör ihop allt till fyllningen. Smaka av med sillspadet och sedan salt och peppar.
5. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält det blötlagda gelatinet däri på låg värme. Det får ej koka. Rör sedan ner det i resterande fyllning.
6. Häll fyllningen över kavringsbottnen. Låt stelna i kyl minst 1 timme. Garnera om du vill.
Matjestårtan håller ca 3 dagar i kyl och är absolut godast om den görs ett dygn innan servering. Garnera den vid servering.
Bli kund
De bästa varorna till bra priser
Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.
Läs mer