Äpplebröd

2 st , 30 min , 4 tim 40 min

Ett vackert surdegsbröd med äppelkaraktär – smakar minst lika gott som det ser ut! 

Ingredienser

12,5 g (1/4 pkt) jäst för Matbröd
50 g (1 påse) jäst Surdeg Fullkornsvete  
500 g (5 dl) äppeljuice, gärna färskpressad
900 g (ca 15 dl) vetemjöl special
1 äpple, rivet
10 g (0,5 msk) honung
15 g (2,5 msk) havssalt
 

Garnering

1 äpple, tunt skivat , rosmarin, färsk

 Gör så här:

1. Lös upp jästen i juicen, ca 20 °C. Tillsätt resterande ingredienser, förutom salt. Kör på låg växel i 10 minuter i maskin. Tillsätt salt och kör ytterligare 4 minuter. Dubbla tiden vid knådning för hand.

Degen ska vara mycket elastisk.

2 . Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter. Stöt samman på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt i lådan, låt vila ytterligare 90 minuter och upprepa stötningen.

3 . Dela degen i 2 delar, rundriv dem gärna (knåda degen lätt så att du får upp en spänning) och lägg skarven nedåt. Ställ bröden att jäsa på mjölad duk eller i en jäskorg i ca 60 minuter. Dekorera bröden med ett tunt skivat äpple och rosmarin.

4. Sätt ugnen på 250 °C och ställ in en baksten eller plåt.

5. Mjöla och snitta bröden. Lägg in bröden på bakplåten/stenen. Spruta lite vatten med hjälp av en blomspruta. Sänk ugnen till 220 °C. Öppna luckan och lufta bröden någon gång under baktiden.

6. Brödens innertemperatur när de är klara ska vara 98 °C, det tar ca 25-30 minuter.

Publicerat 13/09/2024

2 st , 30 min , 4 tim 40 min

Ett vackert surdegsbröd med äppelkaraktär – smakar minst lika gott som det ser ut! 

Ingredienser

12,5 g (1/4 pkt) jäst för Matbröd
50 g (1 påse) jäst Surdeg Fullkornsvete  
500 g (5 dl) äppeljuice, gärna färskpressad
900 g (ca 15 dl) vetemjöl special
1 äpple, rivet
10 g (0,5 msk) honung
15 g (2,5 msk) havssalt
 

Garnering

1 äpple, tunt skivat , rosmarin, färsk

 Gör så här:

1. Lös upp jästen i juicen, ca 20 °C. Tillsätt resterande ingredienser, förutom salt. Kör på låg växel i 10 minuter i maskin. Tillsätt salt och kör ytterligare 4 minuter. Dubbla tiden vid knådning för hand.

Degen ska vara mycket elastisk.

2 . Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter. Stöt samman på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt i lådan, låt vila ytterligare 90 minuter och upprepa stötningen.

3 . Dela degen i 2 delar, rundriv dem gärna (knåda degen lätt så att du får upp en spänning) och lägg skarven nedåt. Ställ bröden att jäsa på mjölad duk eller i en jäskorg i ca 60 minuter. Dekorera bröden med ett tunt skivat äpple och rosmarin.

4. Sätt ugnen på 250 °C och ställ in en baksten eller plåt.

5. Mjöla och snitta bröden. Lägg in bröden på bakplåten/stenen. Spruta lite vatten med hjälp av en blomspruta. Sänk ugnen till 220 °C. Öppna luckan och lufta bröden någon gång under baktiden.

6. Brödens innertemperatur när de är klara ska vara 98 °C, det tar ca 25-30 minuter.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer