Saffranskladdkaka
Publicerat 08/11/2024
Ingredienser 12 bitar Saffranskladdkaka
100 g smör |
1 förp saffran (à 1/2 g) |
100 g vit choklad |
2 ägg |
2 dl strösocker |
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g) |
smör till formen
Glasyr
400 g smör |
4 dl strösocker |
2 1/2 msk vaniljsocker |
5 äggulor |
Garnering
4 dl rostade kokoschips (kokosflakes)
Till servering
hallon, rårörda lingon eller citronkräm
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen 13-14 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.
Till servering: Servera gärna med hallon eller rårörda lingon och citronkräm.
Luciadygnet var speciellt långt innan seden med Lucia kom.
Dygnet räknades länge som årets längsta och mörkaste natt även om kalenderreformen år 1753 flyttade vintersolståndet till den 21 eller 22 december.
”Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt gläns av din fägring”
Fakta om luciasången: Melodin är skriven av den italienske tonsättaren Teodoro Cottrau. Tre olika texter används, dels ”Natten går tunga fjät”, skriven av Arvid Rosén, 1928,
”Sankta Lucia, ljusklara hägring” skriven av Sigrid Elmblad 1924 och
”Ute är mörkt och kallt” skriven av Halldis Ljungqvist, 1958.
Förklaring av äldre ord i luciasången:
Fjät = steg, spår
Stuva = stuga
Förlät = lämna, lämnande
Bli kund
De bästa varorna till bra priser
Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.
Läs mer