Saffranskladdkaka

Ingredienser 12 bitar Saffranskladdkaka

100 g smör
1  förp saffran (à 1/2 g)
100 g vit choklad
2  ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)

smör till formen

Glasyr

400 g smör
4 dl strösocker
2 1/2 msk vaniljsocker
5  äggulor

Garnering

4 dl rostade kokoschips (kokosflakes)

Till servering

hallon, rårörda lingon eller citronkräm

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).

Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.

Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen 13-14 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.

Till servering: Servera gärna med hallon eller rårörda lingon och citronkräm.

Luciadygnet var speciellt långt innan seden med Lucia kom.

Dygnet räknades länge som årets längsta och mörkaste natt även om kalenderreformen år 1753 flyttade vintersolståndet till den 21 eller 22 december.

"Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt gläns av din fägring" 

Fakta om luciasången: Melodin är skriven av den italienske tonsättaren Teodoro Cottrau. Tre olika texter används, dels "Natten går tunga fjät", skriven av Arvid Rosén, 1928,

"Sankta Lucia, ljusklara hägring" skriven av Sigrid Elmblad 1924 och

Förklaring av äldre ord i luciasången:
Fjät = steg, spår
Stuva = stuga
Förlät = lämna, lämnande

Publicerat 08/11/2024

Ingredienser 12 bitar Saffranskladdkaka

100 g smör
1  förp saffran (à 1/2 g)
100 g vit choklad
2  ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)

smör till formen

Glasyr

400 g smör
4 dl strösocker
2 1/2 msk vaniljsocker
5  äggulor

Garnering

4 dl rostade kokoschips (kokosflakes)

Till servering

hallon, rårörda lingon eller citronkräm

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).

Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.

Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen 13-14 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.

Till servering: Servera gärna med hallon eller rårörda lingon och citronkräm.

Luciadygnet var speciellt långt innan seden med Lucia kom.

Dygnet räknades länge som årets längsta och mörkaste natt även om kalenderreformen år 1753 flyttade vintersolståndet till den 21 eller 22 december.

”Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt gläns av din fägring” 

Fakta om luciasången: Melodin är skriven av den italienske tonsättaren Teodoro Cottrau. Tre olika texter används, dels ”Natten går tunga fjät”, skriven av Arvid Rosén, 1928,

”Sankta Lucia, ljusklara hägring” skriven av Sigrid Elmblad 1924 och

Förklaring av äldre ord i luciasången:
Fjät = steg, spår
Stuva = stuga
Förlät = lämna, lämnande

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer