Tekakor med morot och havrekli

Ingredienser

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk farinsocker
2 dl havrekli
2 morötter
ca 11-12 dl vetemjöl
ca ½ dl vetemjöl, till utbaket
Sesamfrön

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och låt allt bli fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Lös upp den med degspadet.
  3. Häll i salt, socker och havrekli, rör om och låt det stå under tiden du skalar och finriver morötterna. Blanda ner morötterna med det övriga.
  4. Tillsätt mjöl tills du får en smidig deg. Knåda degen väl.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
  6. Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda degen och dela den i 15 lika stora bitar, forma bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, platta ut dem till tekakor. (6 per plåt är lagom.) Låt dem jäsa under bakduk i 30 min.
  7. Sätt under tiden ugnen på 225-250 grader så att den hinner få rätt värme tills tekakorna är färdiga att gräddas.
  8. Pensla tekakorna med vatten och strö på sesamfrön eller andra frön.
  9. Grädda tekakorna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

Publicerat 19/02/2025

Ingredienser

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk farinsocker
2 dl havrekli
2 morötter
ca 11-12 dl vetemjöl
ca ½ dl vetemjöl, till utbaket
Sesamfrön

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och låt allt bli fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Lös upp den med degspadet.
  3. Häll i salt, socker och havrekli, rör om och låt det stå under tiden du skalar och finriver morötterna. Blanda ner morötterna med det övriga.
  4. Tillsätt mjöl tills du får en smidig deg. Knåda degen väl.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
  6. Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda degen och dela den i 15 lika stora bitar, forma bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, platta ut dem till tekakor. (6 per plåt är lagom.) Låt dem jäsa under bakduk i 30 min.
  7. Sätt under tiden ugnen på 225-250 grader så att den hinner få rätt värme tills tekakorna är färdiga att gräddas.
  8. Pensla tekakorna med vatten och strö på sesamfrön eller andra frön.
  9. Grädda tekakorna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer