Citrontårta med hemlagad lemon curd
Publicerat 06/09/2024
Ingredienser
Mördeg
100 g smör eller margarin |
2 dl vetemjöl |
1 dl florsocker |
1 msk kallt vatten |
Fyllning
125 g färskost |
2 tsk vaniljsocker |
Lemon curd, ca 4,5 dl
3 ägg |
2½ dl strösocker |
finrivet skal och saft av 2 citroner, ca 1 0.5 dl |
75 g osaltat smör |
Garnering: florsocker,citronskivor, citronmeliss
Gör så här
1. Hacka snabbt samman matfettet, mjölet och florsockret till bottnen. Tillsätt det kalla vattnet och fortsätt hacka samman till en deg.
2. Tryck ut degen jämnt i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.
3. Lägg ett bakpapper i mördegsformen och tryck det mot kanten så att det sluter tätt. Häll på ett lager med exempelvis ris eller gula ärter för att degkanten inte ska glida ner under gräddningen.
4. Förgrädda skalet ca 10 minuter, eller tills degkanten inte glider ner då bakpapperet lyfts bort. Lyft ur papperet och ställ tillbaka formen i ugnen. Grädda vidare ca 5 minuter.
5. Lemon curd: Knäck äggen i en rundbottnad kastrull och tillsätt sockret. Rör ner citronskalet och -saften.
6. Värm upp blandningen under ständig vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i små klickar. Rör krämen slät mellan varje tillsats. Ställ åt sidan att svalna. Förvara därefter kylskåpskallt.
7. Fyllning: Rör ner lemon curden, lite i taget, i philadelphiaosten. Smaksätt med vaniljsockret.
Bli kund
De bästa varorna till bra priser
Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.
Läs mer