Citrontårta med hemlagad lemon curd

Ingredienser

Mördeg

100 g smör eller margarin
  2 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 msk kallt vatten

Fyllning

125 g färskost
2 tsk vaniljsocker

Lemon curd, ca 4,5 dl

3 ägg
2½ dl strösocker
finrivet skal och saft av 2 citroner,  ca 1  0.5 dl
75 g osaltat smör

Garnering: florsocker,citronskivor, citronmeliss

Gör så här

1. Hacka snabbt samman matfettet, mjölet och florsockret till bottnen. Tillsätt det kalla vattnet och fortsätt hacka samman till en deg.

2. Tryck ut degen jämnt i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.

3. Lägg ett bakpapper i mördegsformen och tryck det mot kanten så att det sluter tätt. Häll på ett lager med exempelvis ris eller gula ärter för att degkanten inte ska glida ner under gräddningen.

4. Förgrädda skalet ca 10 minuter, eller tills degkanten inte glider ner då bakpapperet lyfts bort. Lyft ur papperet och ställ tillbaka formen i ugnen. Grädda vidare ca 5 minuter.

5. Lemon curd: Knäck äggen i en rundbottnad kastrull och tillsätt sockret. Rör ner citronskalet och -saften.

6. Värm upp blandningen under ständig vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i små klickar. Rör krämen slät mellan varje tillsats. Ställ åt sidan att svalna. Förvara därefter kylskåpskallt.

7. Fyllning: Rör ner lemon curden, lite i taget, i philadelphiaosten. Smaksätt med vaniljsockret.

Publicerat 06/09/2024

Ingredienser

Mördeg

100 g smör eller margarin
  2 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 msk kallt vatten

Fyllning

125 g färskost
2 tsk vaniljsocker

Lemon curd, ca 4,5 dl

3 ägg
2½ dl strösocker
finrivet skal och saft av 2 citroner,  ca 1  0.5 dl
75 g osaltat smör

Garnering: florsocker,citronskivor, citronmeliss

Gör så här

1. Hacka snabbt samman matfettet, mjölet och florsockret till bottnen. Tillsätt det kalla vattnet och fortsätt hacka samman till en deg.

2. Tryck ut degen jämnt i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175°.

3. Lägg ett bakpapper i mördegsformen och tryck det mot kanten så att det sluter tätt. Häll på ett lager med exempelvis ris eller gula ärter för att degkanten inte ska glida ner under gräddningen.

4. Förgrädda skalet ca 10 minuter, eller tills degkanten inte glider ner då bakpapperet lyfts bort. Lyft ur papperet och ställ tillbaka formen i ugnen. Grädda vidare ca 5 minuter.

5. Lemon curd: Knäck äggen i en rundbottnad kastrull och tillsätt sockret. Rör ner citronskalet och -saften.

6. Värm upp blandningen under ständig vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i små klickar. Rör krämen slät mellan varje tillsats. Ställ åt sidan att svalna. Förvara därefter kylskåpskallt.

7. Fyllning: Rör ner lemon curden, lite i taget, i philadelphiaosten. Smaksätt med vaniljsockret.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer