Matjestårta

16 bitar

Ingredienser

200 g kavring, ca 8 skivor

75 g smör

½ tsk salt

½ tsk peppar

Fyllning

3 gelatinblad

200 g matjessillfiléer + spad, tänk på att spadet antingen kan vara sött eller salt

1 rödlök

3 dl gräddfil

½ dl kalles kaviar

1 dl hackad gräslök

1 dl hackad dill

nymalen svartpeppar

Garnering

valfri garnering, t ex skivade rädisor, gräslök, dill, citron eller hackat ägg

Gör så här

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Botten: Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kavringen, salt och peppar. Tryck ut smeten i en springform med avtagbar botten, ca 25 cm i diameter. Sätt kallt i kyl.

3. Fyllning: Ta upp sillen ur spadet men spara spadet för smaksättning senare. Skär sillen i små bitar. Hacka löken fint.

4. Rör ihop allt till fyllningen. Smaka av med sillspadet och sedan salt och peppar.

5. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält det blötlagda gelatinet däri på låg värme. Det får ej koka. Rör sedan ner det i resterande fyllning.

6. Häll fyllningen över kavringsbottnen. Låt stelna i kyl minst 1 timme. Garnera om du vill.

Matjestårtan håller ca 3 dagar i kyl och är absolut godast om den görs ett dygn innan servering. Garnera den vid servering.

Publicerat 14/06/2024

16 bitar

Ingredienser

200 g kavring, ca 8 skivor

75 g smör

½ tsk salt

½ tsk peppar

Fyllning

3 gelatinblad

200 g matjessillfiléer + spad, tänk på att spadet antingen kan vara sött eller salt

1 rödlök

3 dl gräddfil

½ dl kalles kaviar

1 dl hackad gräslök

1 dl hackad dill

nymalen svartpeppar

Garnering

valfri garnering, t ex skivade rädisor, gräslök, dill, citron eller hackat ägg

Gör så här

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Botten: Mixa kavringen i en matberedare. Smält smöret och blanda med kavringen, salt och peppar. Tryck ut smeten i en springform med avtagbar botten, ca 25 cm i diameter. Sätt kallt i kyl.

3. Fyllning: Ta upp sillen ur spadet men spara spadet för smaksättning senare. Skär sillen i små bitar. Hacka löken fint.

4. Rör ihop allt till fyllningen. Smaka av med sillspadet och sedan salt och peppar.

5. Lägg lite av fyllningen i en kastrull och smält det blötlagda gelatinet däri på låg värme. Det får ej koka. Rör sedan ner det i resterande fyllning.

6. Häll fyllningen över kavringsbottnen. Låt stelna i kyl minst 1 timme. Garnera om du vill.

Matjestårtan håller ca 3 dagar i kyl och är absolut godast om den görs ett dygn innan servering. Garnera den vid servering.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer