RÅGBRÖD MED SURDEG.
Publicerat 10/04/2024
Rågbröd med surdeg |
Total tid |
4 tim 50 min |
Förberedelse |
20 min |
Tillagningstid |
30 min |
Portioner |
40 |
Ett bröd som passar för mättande dag. Få en krispig yta på brödet genom att sätta en skål med vatten/istärningar nederst i ugnen under gräddningen. |
Ingredienser |
Rågkross 1 dl Vatten 1 dl Surdeg, |
Råg 150 g |
Jäst ½ pkt |
Vatten 5 dl |
Rågmjöl 4 dl, grovt |
Rågmjöl 6 dl, fint |
Vetemjöl med fullkorn 2½ dl |
Salt 2 tsk |
Rapsolja 1 msk |
Instruktioner |
Koka upp rågkross och 1 dl vatten. Låt det svalna. |
Häll surdegen i en bunke. Smula ner jäst och tillsätt 5 dl ljummet vatten. Tillsätt rågmjöl, 1 ½ dl vetemjöl, olja och svalnat rågkross och knåda till en smidig deg ca 10 minuter. Tillsätt saltet i slutet. Degen ska vara lös men inte kladdig. Låt den jäsa täckt med plats film i 2timmar. |
Häll upp degen på mjölat bakbord och forma till 2 bröd. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa täckt med plast ca 1 timme. Sätt i bröden i ugnen på 250° och sänk direkt värmen till 220°. Grädda bröden till fin färg ca 25-30 minuter. Låt svalna inlindad i bakduk. |
Pensla bröden med vatten innan de ställs in i ugnen så blir skorpan lite knaprig. Önskas bröd som ger större skivor, använd mindre formar, tänk på att de då kan behöva lite längre tid i ugnen. |
Bli kund
De bästa varorna till bra priser
Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.
Läs mer