Stuvad purjolöks-och pastapaj

6-8 portioner

100 g torkad orechiette (öron pasta).
En skvätt samt ½ dl olivolja
Lite mjöl att strö ovanpå
350 g smör deg, tina den först om den är fryst
2 pressade vitlöksklyftor
450 g skjölda och rensade purjolökar, 2,5cm stora bitar
2 msk hackad färsk timjan
2 vispade ägg
1½ dl kaffegrädde
Salt och nymald svartpeppar
75 g riven leicesterost

Gör så här:

Låt vatten koka upp i en rymlig kastrull och tillsätt orecchiette samt en skvätt olivolja.

Låt koka i ca 10 minuter tills pastan är klar.

Rör om då och då. Häll av pastan och ställ den åt sidan.

Kavla ut degen på en lätt mjölad yta.

Täck botten och kanter på en rund pajform med löstagbar botten ca 25 cm i diameter.

Ställ in formen i kylskåpet i minst 10 minuter.

Hetta upp ugnen till 200 grader. Hetta upp resten av  olivoljan i en stor stekpanna och fräs

vitlöken, purjolöken  samt timjan i ca 5 minuter tills de är mjuka. Rör om då och då.

Tillsätt orecchiettepastan och bräsera ingredienserna i ytterligare 2-3 minuter.

Häll de vispade äggen i en skål och vispa i grädden soamt salt och nymald svartpeppar.

Lägg purjolöks- och pastablaningen i i pajskalet i ett jämnt lager. Häll de vispade äggen i en skål och vispa i grädden samt  salt och nymald svartpeppar.

Lägg purjolöks- och pastablandingen i pajskalet i ett jämnt lager. Häll ägg och gräddblandningen ovanpå samt stö över osten. Ställ in pajen i ugnen i 30 minuter tills fyllningen är fast i konstistensen och degen  är knaprig.

Denna rätten är mycket god varm direkt ur ugnen, men även kall en het sommardag.

Servera en frisk grönsallad till.

Publicerat 07/08/2024

6-8 portioner

100 g torkad orechiette (öron pasta).
En skvätt samt ½ dl olivolja
Lite mjöl att strö ovanpå
350 g smör deg, tina den först om den är fryst
2 pressade vitlöksklyftor
450 g skjölda och rensade purjolökar, 2,5cm stora bitar
2 msk hackad färsk timjan
2 vispade ägg
1½ dl kaffegrädde
Salt och nymald svartpeppar
75 g riven leicesterost

Gör så här:

Låt vatten koka upp i en rymlig kastrull och tillsätt orecchiette samt en skvätt olivolja.

Låt koka i ca 10 minuter tills pastan är klar.

Rör om då och då. Häll av pastan och ställ den åt sidan.

Kavla ut degen på en lätt mjölad yta.

Täck botten och kanter på en rund pajform med löstagbar botten ca 25 cm i diameter.

Ställ in formen i kylskåpet i minst 10 minuter.

Hetta upp ugnen till 200 grader. Hetta upp resten av  olivoljan i en stor stekpanna och fräs

vitlöken, purjolöken  samt timjan i ca 5 minuter tills de är mjuka. Rör om då och då.

Tillsätt orecchiettepastan och bräsera ingredienserna i ytterligare 2-3 minuter.

Häll de vispade äggen i en skål och vispa i grädden soamt salt och nymald svartpeppar.

Lägg purjolöks- och pastablaningen i i pajskalet i ett jämnt lager. Häll de vispade äggen i en skål och vispa i grädden samt  salt och nymald svartpeppar.

Lägg purjolöks- och pastablandingen i pajskalet i ett jämnt lager. Häll ägg och gräddblandningen ovanpå samt stö över osten. Ställ in pajen i ugnen i 30 minuter tills fyllningen är fast i konstistensen och degen  är knaprig.

Denna rätten är mycket god varm direkt ur ugnen, men även kall en het sommardag.

Servera en frisk grönsallad till.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer