Surdegsslimpa från Tyskland
Publicerat 08/06/2022
Brödet påminner om kavring i smaken. Det är porösare än kavring, utan surdeg och med kraftig kumminsmak. Rosta kumminfröna litte i en het, torr panna. Det ger brödet en härligt kryddig smak!
Dag 1
Till 2 bröd behövs:
1 ½ msk honung
4 dl ljummry vatten
100 g finriven rå potatis
Dag 3
30 g jäst
2 dl ljummet vatten
3 msk mild olja
2 msk rostade kumminfrön
1 ½ mdk salt
ca 12 dl rågsikt (660g)
Pensling:
Starkt kaffe
Gör så här:
- Dag 1: Blanda brödkanterna, honungen, vattenet och potatisen till surdegen. Låt den stå övertäckt i rumstemperatur i 2 dygn. Rör om ett par gånger varje dag.
- Dag 3 Rör ut jästen i ljummet vatten. Blanda i olja, kummin, salt och den syrande brödblandningen.
- Arbeta in det mesta av rågsiktet. Arbeta degen för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Täck med bakduk och jäs i ca 60 minuter.
- Stjälp upp degen på en mjölad bakbänk och knåda den lätt. Forma 2 längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Snitta bröden med ett rakblad eller en vass kniv.
Täck med bakduk och jäs i ca 40 minuter. - Värm ugnen till 225 grader.
- Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden i ca 30 minuter. Pensla med kaffe och låt bröden svalna på ett galler under bakduk
Bli kund
De bästa varorna till bra priser
Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.
Läs mer