Upp-och-ner-kaka med clementin och mandelmassa

10 bitar 50 min   Bak & dessert

Bottna formen med clementinskivor och häll sen på smeten med mandelmassa. Vänd upp när den är gräddad så får du frukten på toppen.

10 bitar
Ingredienser
– smör till smörjning av formen   – 3 clementiner   – 2 dl vit sirap   – 250 g mandelmassa   – 150 g mjukt smör   – 1 dl strösocker   – 1 tsk vaniljsocker   – 3 ägg   – 3 dl vetemjöl   – 1 tsk bakpulver   – 1 nypa salt   Servering   – ev vispad vispgrädde  

 Gör så här

1.Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten av en springform med bakplåtspapper och smörj kanterna med smör.
2.Skiva clementinerna i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg i en kastrull. Häll över vit sirap så att clementinerna täcks. Låt sjuda på låg värme tills de mjuknar, cirka 8-10 minuter.  Vänd försiktigt skivorna efter halva tiden.
3.Riv mandelmassan och lägg i en bunke tillsammans med mjukt smör, vispa krämigt med elvisp. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och vispa ner ett ägg i taget till en krämig smet. Tillsätt 1 dl av sirapen från uppkoket av clementinerna.
4.Sikta ner vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ihop till en jämn smet.
5.Lägg clementinskivorna i botten på formen, dela eventuellt skivorna så hela botten täcks. Häll över smeten och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka, kakan ska inte vara kladdig.
6.Låt svalna helt innan kakan stjälps upp. Servera som den är eller med vispad grädde för extra lyx.

Publicerat 27/12/2023

10 bitar 50 min   Bak & dessert

Bottna formen med clementinskivor och häll sen på smeten med mandelmassa. Vänd upp när den är gräddad så får du frukten på toppen.

10 bitar
Ingredienser
– smör till smörjning av formen   – 3 clementiner   – 2 dl vit sirap   – 250 g mandelmassa   – 150 g mjukt smör   – 1 dl strösocker   – 1 tsk vaniljsocker   – 3 ägg   – 3 dl vetemjöl   – 1 tsk bakpulver   – 1 nypa salt   Servering   – ev vispad vispgrädde  

 Gör så här

1.Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten av en springform med bakplåtspapper och smörj kanterna med smör.
2.Skiva clementinerna i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg i en kastrull. Häll över vit sirap så att clementinerna täcks. Låt sjuda på låg värme tills de mjuknar, cirka 8-10 minuter.  Vänd försiktigt skivorna efter halva tiden.
3.Riv mandelmassan och lägg i en bunke tillsammans med mjukt smör, vispa krämigt med elvisp. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och vispa ner ett ägg i taget till en krämig smet. Tillsätt 1 dl av sirapen från uppkoket av clementinerna.
4.Sikta ner vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ihop till en jämn smet.
5.Lägg clementinskivorna i botten på formen, dela eventuellt skivorna så hela botten täcks. Häll över smeten och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka, kakan ska inte vara kladdig.
6.Låt svalna helt innan kakan stjälps upp. Servera som den är eller med vispad grädde för extra lyx.

Bli kund

De bästa varorna till bra priser

Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.

Läs mer