Upp-och-ner-kaka med clementin och mandelmassa
Publicerat 27/12/2023
10 bitar 50 min Bak & dessert
Bottna formen med clementinskivor och häll sen på smeten med mandelmassa. Vänd upp när den är gräddad så får du frukten på toppen.
10 bitar |
Ingredienser |
– smör till smörjning av formen – 3 clementiner – 2 dl vit sirap – 250 g mandelmassa – 150 g mjukt smör – 1 dl strösocker – 1 tsk vaniljsocker – 3 ägg – 3 dl vetemjöl – 1 tsk bakpulver – 1 nypa salt Servering – ev vispad vispgrädde |
Gör så här
1. | Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten av en springform med bakplåtspapper och smörj kanterna med smör. |
2. | Skiva clementinerna i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg i en kastrull. Häll över vit sirap så att clementinerna täcks. Låt sjuda på låg värme tills de mjuknar, cirka 8-10 minuter. Vänd försiktigt skivorna efter halva tiden. |
3. | Riv mandelmassan och lägg i en bunke tillsammans med mjukt smör, vispa krämigt med elvisp. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och vispa ner ett ägg i taget till en krämig smet. Tillsätt 1 dl av sirapen från uppkoket av clementinerna. |
4. | Sikta ner vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ihop till en jämn smet. |
5. | Lägg clementinskivorna i botten på formen, dela eventuellt skivorna så hela botten täcks. Häll över smeten och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Känn med en sticka, kakan ska inte vara kladdig. |
6. | Låt svalna helt innan kakan stjälps upp. Servera som den är eller med vispad grädde för extra lyx. |
Bli kund
De bästa varorna till bra priser
Här kan du se allt om hur du skapas som kund, allt om våra försäljnings- och leveransvillkor, hur du beställer i vårt system BIBS och vilken typ av recept du har tillgång till via vårt moderbolag BÄKO Schleswig-Holstein eG.
Läs mer